Zeeuwsche Zoute wint Duurzaam Ondernemen Prijs Schouwen-Duiveland

Bruinisse, 30 november 2023 - Zeeuwsche Zoute is trots en blij verrast met de Duurzaam Ondernemen Prijs van de gemeente Schouwen-Duiveland. Het team voelt zich vereerd door deze erkenning en zien het als een aanmoediging om ons streven naar innovatie en duurzaamheid voort te zetten. Zeeuwsche Zoute is altijd bezig met vernieuwing. Het bedrijf wil bedrijven in de regio aansporen om duurzame oplossingen te omarmen om Schouwen-Duiveland circulair en duurzamer te maken.

Het prijswinnende initiatief: H2O-station

Een van de restproducten van het zoutziedproces is gedemineraliseerd Oosterscheldewater. Dit water is bijvoorbeeld erg geschikt om mee schoon te maken. Het idee van het 'H2O-station' bij Zeeuwsche Zoute houdt in dat bedrijven in de gemeente gedemineraliseerd water kunnen ophalen, vergelijkbaar met een tankstation, om zo efficiënter water te gebruiken en onnodige kilometers te vermijden. Op dit moment loopt er een pilot met schoonmaakbedrijf Schoon op Maat (S.O.M.), het initiatief is succesvol en met het gewonnen geld gaat Zeeuwsche Zoute het project vanaf januari 2024 opschalen. Zo kunnen veel meer bedrijven op Schouwen-Duiveland op een laagdrempelige manier gebruik maken van het gedemineraliseerde water. Het oordeel van de jury:

[...] Er is een sterke focus op duurzaamheid en innovatie en Zeeuwsche Zoute is sterk op zoek naar samenwerking buiten de eigen branche op lokaal niveau. Het heeft een positieve impact binnen de gemeente Schouwen-Duiveland.

Over de Duurzaam Ondernemen Prijs

Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD) streeft ernaar om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen, met als uiteindelijk doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Ze willen investeren in de bevordering van biodiversiteit, het stimuleren van de circulaire economie en het aanpassen aan de veranderingen in het klimaat op Schouwen-Duiveland. Om ondernemers aan te moedigen om samen te werken aan een of meerdere van deze uitdagingen, organiseert de energiecoöperatie Energie Werkt Schouwen-Duiveland en NME SD, in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland, dit jaar voor de derde keer op rij de Duurzaam Ondernemen Prijs.

Over Zeeuwsche Zoute

​Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx, geboren en getogen Zeeuw. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht tot het op den duur weer verdween. Eeuwenlang werd er geen zout gewonnen in Zeeland, maar in december van 2019 blies Zeeuwsche Zoute deze oude traditie weer nieuw leven in met de start van een zoutziederij op Schouwen-Duiveland. Met de moderne, technische oplossingen maakt Zeeuwsche Zoute nu als enige in Nederland ambachtelijk zeezout. Inmiddels zijn er 400 verkooppunten en werken verschillende chef-koks en patissiers met het verfijnde product. Zeeuwsche Zoute is ook houder van het Zeker Zeeuws® certificaat en daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct. In 2022 was Zeeuwsche Zoute Zeker Zeeuws® Streekproducent van het jaar. Meer informatie: www.zeeuwschezoute.nl

Op naar een circulaire toekomst

Daarnaast heeft Zeeuwsche Zoute zich gecommitteerd aan een ambitieus duurzaamheidsdoel: in 2024 wil Zeeuwsche Zoute de zoutziederij volledig transformeren naar een circulair productieproces. Dit is een belangrijke stap in de inzet voor een groenere toekomst. Met een nieuw bedrijfspand dat vanaf begin 2024 in gebruik wordt genomen zet het bedrijf hierin een grote stap.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Heb beeld uit dit persbericht is hier te downloaden. Graag credits vermelden bij het gebruik van het beeld.

​Voor meer informatie of andere vragen, neem contact met ons op via info@zeeuwschezoute.nl.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zeeuwsche Zoute

Een oeroud product in een nieuw jasje

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur, gerookt, zeekraal, wakame en zwarte knoflook.

Neem contact op met

Zoutziederij & postadres: Nijverheidsweg 39 4311 RT Bruinisse

+31 111 20 20 37

info@zeeuwschezoute.nl

zeeuwschezoute.nl