Zeeuwsche Zoute toegevoegd aan 'Ark van de Smaak' van Slow Food

Bruinisse, 22 januari 2024 - Op 14 januari 2024 werd Zeeuwsche Zoute officieel toegevoegd aan de prestigieuze Ark van de Smaak van Slow Food. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in het nieuwe bedrijfspand van Zeeuwsche Zoute in Bruinisse. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal voor Zeeuwsche Zoute. Producten die al in de Ark van de Smaak te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld de Oosterscheldekreeft en de Zeeuwse platte oester. De erkenning biedt dus volop kansen om samen te werken en de culinaire rijkdom van Zeeland nog beter op de kaart te zetten.

Ark van de Smaak van Slow Food

Slow Food is een internationale beweging die zich inzet voor een voedselsysteem dat ‘good, clean and fair for all’ is. De organisatie promoot een bewuste benadering van voedsel, waarbij aandacht wordt besteed aan de smaak, kwaliteit, duurzaamheid en sociale impact van voeding. De Ark van de Smaak is een initiatief van Slow Food dat zich richt op het beschermen en promoten van streekproducten van over de hele wereld. Het heeft als doel om de diversiteit in de voedselproductie te behouden en de consument bewust te maken van de waarde van lokaal en traditioneel geproduceerd voedsel. De belangrijkste redenen voor de toelating van Zeeuwsche Zoute tot de Ark van de Smaak zijn duurzaamheid, ambachtelijkheid, lokale productie en de unieke smaak van hun zout. Zeeuwsche Zoute is een van de meer dan 100 traditioneel Nederlandse producten die zijn opgenomen in de Ark van de Smaak.

Zeeuwsche Zoute

​Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx, geboren en getogen Zeeuw. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht tot het op den duur weer verdween. Eeuwenlang werd er geen zout gewonnen in Zeeland, maar in december van 2019 blies Zeeuwsche Zoute deze oude traditie weer nieuw leven in met de start van een zoutziederij op Schouwen-Duiveland. Met de moderne, technische oplossingen maakt Zeeuwsche Zoute nu als enige in Nederland ambachtelijk zeezout. Inmiddels zijn er 400 verkooppunten en werken verschillende chef-koks en patissiers met het verfijnde product. Zeeuwsche Zoute is ook houder van het Zeker Zeeuws® certificaat en daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct. In 2022 was Zeeuwsche Zoute Zeker Zeeuws® Streekproducent van het jaar. In 2023 heeft Zeeuwsche Zoute een succesvolle crowdfunding gedaan waarmee geld is opgehaald voor een educatief bezoekerscentrum en verdere verduurzaming van het productieproces. Meer informatie: www.zeeuwschezoute.nl

 


Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie of andere vragen, neem contact met ons op via info@zeeuwschezoute.nl.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zeeuwsche Zoute

Een oeroud product in een nieuw jasje

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur, gerookt, zeekraal, wakame en zwarte knoflook.

Contact

Zoutziederij & postadres: Nijverheidsweg 39 4311 RT Bruinisse

+31 111 20 20 37

info@zeeuwschezoute.nl

zeeuwschezoute.nl