Zeeuwsche Zoute ontvangt subsidie om nieuwe Zeeuwsche Smaakmakers te onderzoeken

In samenwerking met Zeeuwse ondernemers en instellingen krijgt Zeeuwsche Zoute €49.080

Zoutziederij Zeeuwsche Zoute kreeg vrijdag 18 september 2020 een subsidie van €49.080 om, in samenwerking met verschillende Zeeuwse ondernemers, onderzoek te doen naar nieuwe Zeeuwsche Smaakmakers, waarin het zout een verbindend element vormt. De subsidie werd tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat (provincie Zeeland), burgemeester Meeuwisse (gemeente Noord-Beveland) en wethouders Verburg (gemeente Reimerswaal), Joppe (gemeente Schouwen-Duiveland) en Hageman (gemeente Hulst).

Zeeuwsche Smaakmakers
Zeeuwsche Zoute start het project Zeeuwsche Smaakmakers met een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van de toepassing Zeeuws zout als smaakmaker en houdbaarheidscomponent voor diverse Zeeuwse (streek)producten. Dat gebeurt op basis van reststromen, seizoensproducten en producten met een lagere toegevoegde waarde, zoals uien. Zeeuwsche Zoute wil hiermee haar aanbod van producten verder uitbreiden en heeft als doel om nauwere samenwerkingen met andere lokale ondernemers te bewerkstelligen om zo meerwaarde voor meerdere partijen te creëren. 

De in december 2019 in Bruinisse geopende zoutziederij is van plan om met de subsidie verschillende productcombinaties te gaan onderzoeken, denk bijvoorbeeld aan zout met zeewier, oestersaus en uienchutney met Zeeuws zout. ​ Alle onderzoeken zijn erop gericht om met het verbindende element zout nieuwe Zeeuwsche Smaakmakers te produceren om zo de Zeeuwse streekproducten nog beter op de kaart te zetten. Samen ontvangen de partijen €49.080 voor dit onderzoek. Het project gaat uitgevoerd worden in samenwerking met verschillende (vaak aangesloten bij Zeker Zeeuws® Streekproduct) ondernemers, chef-koks en kennisinstellingen uit Zeeland.

Fotocredits: Sanseefotografie.nl

Over de subsidieregeling
De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling, van de provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en het Rijk, stimuleert samenwerkingsverbanden, zoals de Kennis- en Innovatienetwerken, tot het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten vanuit de Zeeuwse economische clusters. Van belang is dat projectvoorstellen bijdragen aan de gezamenlijke agenda’s van de Zeeuwse sectoren. Het project Zeeuwsche Smaakmakers maakt deel uit van de zes verschillende projecten die in september subsidie hebben ontvangen. In totaal is er €291.046 beschikbaar gesteld voor de zes haalbaarheidsonderzoeken, waar 27 ondernemers en onderzoeksinstellingen aan meewerken.

Over Zeeuwsche Zoute
Het pure zeezout van Zeeuwsche Zoute vormt een verbindend element in de onderzoeken van Zeeuwsche Smaakmakers en wordt gewonnen uit de Oosterschelde. Het product bestaat dus voor 100% uit Zeeuwse grondstoffen. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen, maar in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. In december van 2019 blies Zeeuwsche Zoute deze oude traditie weer nieuw leven in. Zeeuwsche Zoute is ook houder van het Zeker Zeeuws® certificaat en daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct. Dit biedt mogelijkheden voor lokale ondernemers en producenten om nog meer pure Zeeuwse producten te maken.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Meer informatie:
- Persbericht Provincie Zeeland

Downloads:
- Beeld van de uitreiking
Beeld Zeeuwsche Zoute (Let op: bij gebruik van beeld fotocredits vermelden)
Logo Zeeuwsche Zoute

Voor een overzicht van de verkooppunten van Zeeuwsche Zoute, kijk op de website.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zeeuwsche Zoute

Een oeroud product in een nieuw jasje

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur, gerookt, zeekraal, wakame en zwarte knoflook.

Contact

Zoutziederij & postadres: Nijverheidsweg 39 4311 RT Bruinisse

+31 111 20 20 37

info@zeeuwschezoute.nl

zeeuwschezoute.nl