Zeeuwsche Zoute focust op duurzaamheid

Restproduct hergebruikt bij lokale glazenwassers

Sinds het begin van dit jaar werkt Zeeuwsche Zoute samen met de onderneming Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) uit Zierikzee om het weggooien van restproducten tegen te gaan. Een van de restproducten die overblijft tijdens het zoutzieden is gedestilleerd zeewater uit de Oosterschelde. Doordat dit water geen kalk bevat, is het ideaal om glazen mee te wassen.

Restproducten
Zeeuwsche Zoute vindt duurzaamheid erg belangrijk en wil uiteindelijk volledig circulair produceren. Hierdoor wordt voortdurend gekeken hoe bepaalde restproducten van het zoutproces anders kunnen worden ingezet, zodat deze niet weggegooid hoeven te worden. Zeeuwsche Zoute heeft daarom besloten om een samenwerking te starten met S.O.M. Het glazenwassers-/schoonmaakbedrijf zal vanaf nu geen kraanwater meer verspillen met telebewassing en vanaf juli dit jaar hebben zij ook geen afval meer van filtermateriaal.

Productie

Gedestilleerd water is ideaal voor glazenwassers. De nieuwe samenwerking tussen Zeeuwsche Zoute en S.O.M. zorgt ervoor dat het restproduct van de zoutziederij wordt hergebruikt als hoogwaardig product in het schoonmaakbedrijf. Nadat het water bij vloed uit de wateren bij Bruinisse is gepompt, wordt het extra gefilterd in de zoutziederij op onder andere microplastics. Vervolgens wordt het water in de kookketel verwarmd totdat het zeewater is verdampt en de juiste zoutgehalte is bereikt. Dit zout wordt daarna in kleinere, open zoutpannen overgebracht. De verwarming hiervan gebeurd met 100% Zeeuwse groene (wind) energie totdat het zoute water is omgetoverd tot zoutkristallen. Nadat al deze stappen zijn doorlopen, worden de kristallen zorgvuldig uit de pannen geschept en vervolgens gedroogd in de ovens. ​

Duurzaam product
Zeeuwsche Zoute zette de eerste stap richting een duurzaam productieproces met het aanbieden van duurzame zoutmolens. De molen is opgebouwd met een houder van glas en een volledig biologisch afbreekbare dop van maïs. Deze verpakking is op een duurzame manier gemaakt en kan ook weer biologisch afgebroken worden.

Meer informatie over het
ontstaan en het gehele productieproces van Zeeuwsche Zoute zijn op de website te vinden. Ben je benieuwd geworden naar de duurzame zoutmolens? Kijk dan eens in de online shop.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Downloads:
- Beeld Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) (Let op: bij gebruik van beeld fotocredits vermelden)

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via info@zeeuwschezoute.nl

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zeeuwsche Zoute

Een oeroud product in een nieuw jasje

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur, gerookt, zeekraal, wakame en zwarte knoflook.

Contact

Zoutziederij & postadres: Nijverheidsweg 39 4311 RT Bruinisse

+31 111 20 20 37

info@zeeuwschezoute.nl

zeeuwschezoute.nl