Ons ambacht
Zeeuwsche Zoute blaast een eeuwenoud ambacht nieuw leven in door gebruik van modernere technieken. In deze fotoreportage krijg je een impressie van ons ambacht. Copyrightvermelding is verplicht bij publicatie. Deze staan vermeld in de beschrijving van de foto.
Onze ambachtelijke en duurzame productie bij Zeeuwsche Zoute © Claudia Bij de Vaate
Met een slang aangesloten op een grote waterbak kunnen we 1000 liter per keer pompen. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Ook maken we gerookt zout. (© Zeeuwsche Zoute)
Daarvoor hebben we speciale droogkasten. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Nadat de vlokken een tijd in de droogkast hebben gestaan, zijn ze klaar voor consumptie of verdere productie. (© Puck van Elswijk Fotografie)
De vochtige vlokken worden nu gedroogd in de droogruimte. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Iedere bak is constant in een andere fase van het proces. Op deze manier garanderen we dat er continue zout geproduceerd wordt. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Onze ambachtelijke en duurzame productie bij Zeeuwsche Zoute © Claudia Bij de Vaate
In de bakken wordt de brijn verwarmd tot dat er zoutkristallen ontstaan. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Enkele van onze zoutvarianten bestaan uit een combinatie met een ander product, bijvoorbeeld zeekraal of wakame. Dit wordt allemaal gemixt op onze productielocatie. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Met onze elektrische bedrijfsauto wordt het water uit de Oosterschelde gepompt (© Puck van Elswijk Fotografie)
De Oosterschelde brijn wordt vervolgens in deze zoutpannen verdeeld. Hier begint de ambacht van ons werk. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Zeeuwsche Zoute. Oorspronkelijk zout uit de Oosterschelde. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Na de oogst van de zoutvlokken uit de zoutpannen zijn deze nog vochtig. (© Puck van Elswijk Fotografie)
De restwarmte die ontstaat hergebruiken we om ons pand te verwarmen (© Sandra Koppelaar Fotografie)
Iedere keer dat we water pompen doen we ook een kwaliteitscheck. (© Puck van Elswijk Fotografie)
(© Puck van Elswijk Fotografie)
Nadat het water gehaald is, wordt het opgeslagen in grote tanks voordat het productieproces start (© Sandra Koppelaar Fotografie)
(© Sandra Koppelaar Fotografie)
Uiteraard checken we altijd of we zo duurzaam mogelijk werken en geen water verspillen. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Al het zout wordt verpakt in één van onze productverpakkingen. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Als onze waterbak helemaal vol zit, rijden we weer terug naar onze productielocatie. (© Puck van Elswijk Fotografie)
In de haven van Bruinisse hebben we een speciale plek waar we het water pompen. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Onze ambachtelijke en duurzame productie bij Zeeuwsche Zoute © Claudia Bij de Vaate
Tijdens het pompen kunnen we genieten van het uitzicht op de haven van Briunisse. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Na het indampen ontstaan er uiteindelijk zoutvlokken. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Vanuit de opslagtanks wordt het water eerst onder druk gekookt, zodat het zoutgehalte toeneemt en het geschikter is om verder in te laten dampen (© Sandra Koppelaar Fotografie)
We halen het water uit de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. (© Puck van Elswijk Fotografie)
Soms ontstaan er prachtige, grote vlokken. Hierin kan je goed de structuur van het zout zien. (© Sandra Koppelaar Fotografie)
(© Puck van Elswijk Fotografie)



